Zpět na rubriku

Caorle popáté a stále jinak, aneb – fitness moře roku 2014

Jedna reklama říká: „Když ji miluješ, není co řešit“, já bych to poupravil na: „Když ho miluješ, není co řešit“. Ano, řeč je o líbezném italském městečku nedaleko Benátek – Caorle. Poprvé jsem sem zavítal v roce 2009, kdy jsem sjezdil notný kus světa a zamiloval jsem si to tady, stejně jako mnoho lidí z celého světa. Třeba Ernest Hemingway tady mnohokrát pobýval a napsal tady knihu Stařec a moře, za kterou poté dostal Nobelovu cenu.

Od roku 2009 sem jezdí čím dál tím více lidí, nejen z České republiky, ale i z Německa, Rakouska, Velké Británie, Ruska, Itálie, Chorvatska a Slovenska. Proč? To by bylo na hodně, hodně dlouhý text, ale ve zkratce…najdete tady prostě vše, po čem Vaše srdce touží a pro všechny sociální vrstvy. Můžete spát v kempu, apartmánu, hotelu s jednou, dvěma, třemi, ale i pěti hvězdami. Užívat si výbornou italskou kuchyni, čisté moře několikrát oceněné modrou vlajkou, mnoho obchodů s oblečením, botami, nebo se prostě jen tak zašít společně s Vaší manželkou, milenkou, kamarádkou do uličky a vychutnávat si svou blízkost.

Ale pojďme k našemu fitness pobytu. Vezmu to zkrátka…

Pro většinu pobyt vypukl buď ve čtvrtek, nebo v pátek, kdy mi dámy nastoupily do autobusu, auta a vydaly se směr Caorle. U mne to samozřejmě nemůže být bez nějaké té kudrlinky, takže zatímco většina z cvičenek v sobotu dopoledne pojídala croissant v Caorle a zapíjela ho Proseccem, já lektoroval a moderoval České finále Česko-Slovenské Miss Aerobic v Olomouci. V sedm večer jsem společně s Helčou sednul do auta a ve tři ráno jsme si odemykali pokoj v Caorle. V sedm třicet budíček a sportovní dovolená mohla začít.

Dny utíkaly velmi rychle a na konci naší fitness dovolené jsme se shodli, že to byl takový “fofr“, že jsme se ani nestačili pořádně rozkoukat. Ráno jsme cvičili od 7:50 a večer od 18:00, vždy hodinu. Na programu bylo BOSU MIX, Zumba, Dance Aerobic, Bodystyling, P-Class, Interval training nebo Dynamic Stretching.

Po týdnu cvičení, opalování, nakupování a výborného jídla byl čas se rozloučit. Některé dámy odjížděly v sobotu ráno svým vozem a většinu jsme posadili do autobusu v půl osmé večer. My s Helčou jsme si řekli, proč tu nezůstat déle, a tak jsme si pobyt prodloužili na deset dní. Odjížděli jsme v úterý kolem deváté a v půl sedmé večer už jsem lektoroval H.E.A.T. ve Fitness 14 v Českých Budějovicích.

Ve zkratce už vše víte a teď to pojďme ještě více rozebrat, ať víte, na co se případně připravit nebo čeho se vyvarovat. Zvláště na konci se dozvíte, co nám dokázalo pokazit úžasnou dovolenou.

Cesta:

Letos jsem vyrážel do Caorle z Olomouce, takže cesta tam byla malinko delší, ale jen o 140km. Jelo se krásně, dálnice, jak na rakouské, tak italské straně na 1*. Kéž by se páni úředníci vyrazili školit do těchto zemí, jak mají dálnice vypadat. Nazpátek už jsme jeli klasicky na Linz, Dolní Dvořiště a České Budějovice. Plně naložené auto bylo znát, ale i tak jsme se drželi lehce nad limitem rychlostí a spotřeba byla u plně naloženého auta pomůckami a aparátem jen 6,9 l/100 km. Poplatky se ovšem oproti loňskému roku mírně zvýšily, takže počítejte s nějakým tím eurem navíc. Tunely v Rakousku jsou nyní za 11 €, italské dálnice do Caorle za 13 €. Ovšem velký pozor na benzín. Berte ho v Rakousku. Já to neudělal a v Itálii jsem tankoval v přepočtu za 52,- Kč za litr Naturalu 95.

Ubytování:

Po dobré zkušenosti jsme se ubytovali opět v luxusnějším hotelu Catto Suisse***. Jedná se o útulný a moderně zařízený rodinný hotel cca 400m od centra a 250m od pláže. Pokoje jsou komfortně zařízeny, mají trezor, LCD TV, telefon, balkon, fén, a automatickou klimatizaci, která fungovala úžasně. Stačilo nastavit teplotu a vše ostatní už si klimatizace hlídala sama. Koupelny byly tedy trošku menší, ale v Itálii je normální mít koupelnu tzv. all in one, tedy záchod, bidet, umyvadlo a sprchový kout na „metru čtverečním“. Úklid probíhal každý den, takže bylo vždy čisto, ručníky vyměněny, prostě nemám výtek. V hotelu bylo navíc malé fitko, nahoře krásná terasa, dole bar, který měl otevřeno do jedenácti a pan majitel byl velmi příjemný, stejně jako celý personál hotelu.

Jídlo:

Vždy když vybírám pobyt se cvičením u moře, snažím se s jídlem, protože ve většině domácností stále vaří více ženy, a tak chci, aby si aspoň na dovolené od vaření odpočinuly, nechaly se obskakovat a nemusely někde něco šmudlat i na dovolené. Ano pobyt je sice o 1500 – 1800,- dražší než do apartmánu, ale ruku na srdce – podobnou částku stejně za potraviny utratíte. Letos jsme ve většině případů jedli přímo na hotelu Catto a nevím z jakého konce začít, abych Vám popsal, jak úžasné jídlo jsme měli. Takže to zkusím takto…na konci pobytu jsme našemu číšníkovi koupili jeho oblíbenou čokoládu a paní kuchařce, kterou jsme si nechali poslední večer zavolat nádhernou kytici, protože i jedna z nejlepších cukrářek v České republice, která se mnou jezdí, řekla, že takhle se nevaří kolikrát ani v ***** hotelech. Vše špičkové kvality, špičkových ingrediencí, zákusky nápadité, zelenina vždy čerstvá a na vše osobně dohlížel majitel hotelu. Na hotelu jsme měli polopenzi, takže snídaně a večeře. Snídaně opulentní a večeře ještě větší. O čtyřech chodech – výběr z pěti předkrmů, pěti hlavních jídel, obrovského množství zeleniny, ovoce a zákusků.

Pláž a plážový servis:

I letos jsme si všichni zaplatili plážový servis od první do páté řady, a co Vám budu povídat, je to nádhera. Opět jsme byli na pláži číslo čtyři, ale nebojte, do nejvyhlášenější baru na pláži – Don Pablo – jsme to měli dvě minuty chůze. Pláž písčitá, skvěle udržovaná, pobřežní hlídka nás hlídala a i letos získalo Caorle modrou vlajku, takže moře čisté. Co se týká ceny plážového servisu, stál nás pro dva na týden 1 800,- Kč, tedy nějakých 65 euro, což je parádní cena.

Cvičení:

Probíhalo na tom nejlepším místě, jaký jsem kdy měl u fitness pobytu u moře k dispozici. Žádné hřiště, travnatý povrch, prašná pláž, nebo nedej bože vydlážděná plocha. Přes naši delegátku se nám podařilo pronajmout tělocvičnu přímo naproti hotelu, která měla odpruženou plovoucí podlahu, zrcadla a byla jen pro nás, celý týden. Cvičilo se v ní nádherně. Ráno jsme cvičili od 7:50 a večer od 18:00, vždy hodinu. Na programu bylo BOSU MIX, Zumba, Dance Aerobic, Bodystyling, P-Class, Interval training, nebo Dynamic Stretching.

Celkové hodnocení:

Už bych se jen opakoval, takže ve zkratce pět hvězdiček z pěti.

Chtěl bych poděkovat Všem, kteří se mnou vyrazili cvičit, starali se o nás a všelijak nám zpříjemnili náš fitness pobyt v Caorle. Především díky CK Lenka a Evě Šulcové.

…normálně bych tady skončil, ale ještě mám pro Vás jeden odstavec, který jsem původně nechtěl zařadit, ale jak drahá polovička, tak dámy ze zájezdu mne přesvědčily, abych ho sem dal.

Co Vám dokáže pokazit úžasnou dovolenou?

Možná si řeknete – nemoc, zranění, špatná strava, špatný hotel – určitě ano, ale i když jsem měl letos v Itálii zablokovanou krční páteř, bolavý zub, lehkou rýmu, nejvíce nejen mě, ale i všem ostatním dokázalo pokazit dovolenou chování rodin s dětmi.

Nevím, jestli to byla velká výjimka, jestli jsme trefili špatnou konstelaci, ale bylo to peklo.

Řeknu to ve zkratce. Nevím, co si některé maminky a tatínkové myslí, že dítě je, ale dítě je živý tvor, to není hračka, pes, které řeknete sedni, lehni, buď potichu. Musíte se dítěti věnovat, starat se o něj, vymýšlet mu aktivity. My jsme zažili několik českých rodin kolem nás, kde maminka na dítě, děti jen řvala, proč nejsou zticha, ať si sednou do písku a neotravují, že se chce opalovat a mnoho dalšího. Děti si samozřejmě chtěli hrát – v pěti, šesti letech jsem byl stejný.

Takže si představte, že si koupíte celkem drahou dovolenou, přijdete na pláž, že si budete v klidu číst, odpočívat a místo toho slyšíte jen řev, pláč, mlácení dětí do Vašeho lehátka, házení písku po Vašich lehátkách se slovy tatínka: „To víte, děti, nemají ještě rozum“.

Osobně mám děti strašně moc rád, ale rodiče, co je berou na dovolenou v malém věku, by si měli uvědomit, že se jim budou muset věnovat. Děti nebaví ležet na dece, lehátku půl hodiny, hodinu a opalovat se, mají rády akci, koupačku, apod. K tomu je třeba si uvědomit, že ostatní si přijeli odpočinout, mnohdy za těžce vydělané peníze a na rušení od dětí nejsou zvědavé.

Že to jde i jinak, jsme viděli u jiných rodin, kde se rodiče dětem prostě jen věnovali.

Bohužel, děti samotné za to nemohou a bylo nám jich strašně líto.

Tolik poznámka na závěr.

Budu se na Vás těšit na další fitness dovolené u moře, nebo už v listopadu na fitness víkendu v nádherném **** resortu Konopiště – více se dozvíte ZDE.

Jirka

[nggallery id=51]

Nahoru