Zpět na rubriku

Tebe po cvičení nic nebolí? To jsi málo cvičila a budeš pořád tlustá!

Dnes jen velice krátce a laicky naťuknu téma, a pro některé snad i dogma, o cvičení, které mne osobně dost děsí, pokud ho slyším kolem sebe. Bohužel stále mnoho lidí v České republice si myslí, že je to tak správně a že to tak musí být.

Ty se můžeš po cvičení hnout a jsi v pohodě? Málo makáš a trénink byl na nic.

Divili byste se, kolik lidí je stále přesvědčeno, že když je druhý, třetí den nic nebolí, když neodejdou z posilovny po čtyřech, anebo když neodejdou z fitness hodiny rozlámaní na kostičky, cvičení stálo za houby a je třeba přidat, změnit lektora, apod. Schválně se podívejte do různých facebookovských skupin věnovaných fitness amatérskému cvičení – heslem “no pain, no gain“ se to tam jen hemží. Osobně bych spíše raději viděl mnou uznávané heslo “no brain, no gain“, neboli když nad cvičením nebudu přemýšlet, nikam se neposunu a ještě si spíše ublížím.

Ano, pokud začnu vykonávat nějaký nový druh cvičení, nové cviky, je možné, že mne druhý den bude tělo, svaly bolet. Tělo na tento pohyb, cviky není zvyklé, je to pro něj nový impuls, který Vás zase posune dál ve Vašem snu. Pak stačí myslet na správnou regeneraci a vše se brzy srovná. Čím je to způsobeno, by bylo na delší vysvětlování. Obvykle tato únava ustoupí do 24 hodin.

Pokud ale chodím cvičit pravidelně, cvičím stejné cvičení, cviky delší dobu a honím se tak, že mne vše druhý, třetí, čtvrtý den bolí, není to dobré. V nadměrně zatěžovaných svalech a pojivové tkáni dochází k tvorbě mikrotraumat (tj. malých trhlinek v buněčných membránách a stažitelných elementech). Svaly opuchnou, zvýšený průtok krve stimuluje receptory bolesti a nervy, které při pohybu vysílají signály bolesti do mozku.

Pokud nedopřejete tělu dostatečný a dlouhý odpočinek, regeneraci, může to vést ke zkracování a natržení svalů. Mnoho lidí cvičí i přes lehkou bolest, což je špatně, protože cvičí s oslabeným nevýkonným svalem, který se snáze unaví a jeho výkonnost opět klesne.

Mnozí teď budou namítat, že viděli videa, motivační citáty od Arniho, Sylvestra Stalona, apod., kde věta “no pain, no gain“ je jako modla. Ale ruku na srdce, trénujete na Mr. Olympia? Olympijské hry, nebo mistrovství světa? Na takovéto soutěže už se do mírného rizika jít musí – jde o vrcholový sport.

Předpokládám ale, že většina z nás chce mít hlavně dobrou kondici, hezky osvalené tělo a štíhlou postavu. Proto přemýšlejte nad cvičením a dejte si tak akorát, abyste se mohli hýbat, trénovat pružné, odpočaté svaly a sunout se krůček po krůčku ke svému snu!

Mohl bych to rozebrat do větší hloubky, co Vám ta posedlost “totálním zničením“ může přinést, co to na Vás může zanechat, ale! Za prvé by Vás to nebavilo číst a za druhé, každý dobrý fitness trenér nebo lektor přizpůsobí cvičení jednotlivci, dané skupině – tedy pokud si on sám nepřišel zacvičit a Vy jste na jeho hodině, tréninku jenom do počtu. I to se bohužel stále stává.

Držím Vám palce v plnění Vašich snů a nezapomeňte “Kdo nic nedělá, nic nemá“ – ovšem s rozumem!

Jirka

Nahoru