Zpět na rubriku

Silvestr v Caorle – jak bylo?

Když jsme byli minulý rok před Vánoci s drahou polovičkou v Londýně, říkali jsme si, že by nebylo špatné udělat si Silvestr někde jinde, než na horách nebo v České republice. V úvahu připadal právě Londýn, kde se nám moc líbilo.  Jenže, znáte to…rok utíká a než se vzpamatujete, je čtrnáct dní před Silvestrem. To by člověk nevěřil, jak se změní ceny ubytování i letenek. Ano, vím, naše blbost. Ale 80 000,- za tři dny se nám prostě dávat nechtělo. A kam se tedy vydat? Přeci do našeho milovaného Caorle! Navíc vidět typicky letní letovisko v zimě může být zajímavé…a taky že bylo!

Nejdřív jsme sháněli ubytování – ale to za nás, jako již několik let, vyřešila odbornice na Caorle Evča Šulcová. Je libo dvoupokojový apartmán pro dva s výhledem na pláž, přímo u moře? Bereme! Evčo, jako vždy super výběr! Moc děkujeme.

Třicátého jsem moderoval v Bedřichově Night Light maraton. V noci přesun 300 km do Českých Budějovic a ráno už za mikrofonem Silvestrovského běhu Fitness 14. V 11:30 příjezd, zabalit a v pravé poledne odjezd do Caorle. V 18:45 už jsme si vybalovali na apartmánu za šumění moře.

A jaké to tedy bylo?

Luxusní!

V osm hodin to vypadalo v Caorle, jako že se vůbec nic neděje. Zašli jsme tedy na večeři do oblíbené pizzerie na pláži. První šok byl, když jsme se zeptali na stůl. Číšník byl trošku v šoku, že nejsme Italové. Asi už vypadám jako Ital. Další šok byl, když jsme otevřeli menu. Zimní ceny jsou o parník někde jinde než v létě. Ostatně: dvě velké pizzy, dvě lehké coly a láhev nejdražšího Prosecca neskutečných 40 euro (1 100,-) i s dýškem 10 euro. Když jsme platili, dostali jsme místní vánočně-novoroční specialitu Pandoro a Panettone i s dalším Proseccem zdarma.

Z pizzerie jsme zamířili do centra, kde jste si mohli užít bruslení na náměstí, spoustu laskomin, ale hlavně italský svařák. Přátelé…to vám je taková dobrota! Jen pozor, dělají to opravdu z kvalitního vína, neředí, takže dáte dva, tři velké kelímky a máte ji jak z praku. A cena…to je ta největší sranda, za 0,3 l kvalitního svařáku 1,5 eura.

V deset hodin začíná hlavní zábava na náměstí a místní Dj’s to rozjíždějí jak za mixážním pultem, tak na podiu. Náměstí bylo narvané k prasknutí, všude spousta stánků, záchodů a co mne neskutečně překvapilo, byla kvalita zvuku (ano, jsem na kvalitu aparátu ujetý). Místní zvukaři by se měli jet do Itálie učit, jak se to dělá. Zvučeno, jak jinak, než místní značkou RCF. Všichni se skvěle bavili. Ať jim bylo 12, 15, 30, 50 nebo 70. Nikdo opilý, všichni jen hezky v náladě. Půlnoc, přípitek a přátelé…žádné bláznivé petardy, nic, jen spousta veselí. Prostě za mne ta nej oslava.

Kolem čtvrté se začínají i Ti největší pařiči vytrácet a jde se spát. Čeká nás Nový rok, který, jak jsme zjistili, se v Itálii slaví více než Silvestr.

U Italů asi platí stejně jako u nás, jak na Nový rok, tak po celý rok. Hned od rána bylo všude hodně, ale opravdu hodně lidí, všichni se společně zdravili, popíjelo se kafíčko, Prosecco a dojídalo se Pandoro a Panettone. My jsme si s Helčou dali novoroční běh podél sluncem zalitého pobřeží. Helča tři kilometry, já půlmaraton. Do toho jsme se ještě zúčastnili prvního koupání v roce 2017.

Večer se centrum naplnilo totálně k prasknutí. Všude bylo otevřeno, Pandoro a Panettone u některých stánků byly zdarma. A přátelé…nikdo si nebral více, než snědl, prostě žádní Češi. Konečně jsme se za naše spoluobčany nemuseli stydět.

V sedm hodin byl oficiální ohňostroj – nádherná podívaná, pro úplně narvanou pláž v několika řadách. Odhadem, tak 20 – 30 000 lidí.

Ufff – jsem se nějak rozepsal…takže. Můj osobní dojem. Italové slaví Silvestr přesně tak, jak to máme s Helčou rádi. Dobrá večeře, pár skleniček vína a hlavně setkávání s přáteli. Žádná česká ožíračka a prostě je Silvestr…tak se bav vole, neeee.

Tolik ve zkratce reportáž z naší velmi krátké návštěvy zimního Caorle. Je to úplně něco jiného než v létě. Vřele doporučujeme!!! Tedy pokud nejste fandové ožírání se, blinkání, opic, apod. To radši zůstaňte na zadku v České republice.

Nahoru