Zpět na rubriku

Pojďme si proběhnout českobudějovický půlmaraton!

Je 18:30, třetího června a právě teď nás čeká vyvrcholení našeho tréninku, snažení, tak si to pojďme užít!

Chvíle soustředění…ticho…výstřel od primátora Českých Budějovic a první tóny Vltavy…vybíháme….

První desítky metrů jsou po kostkách, nejdříve menších, pak asfalt a pak větší kostky. Přibíháme na první velkou křižovatku a točíme ostře doleva. Pokračujeme po asfaltu a vbíháme na tzv. sady, městský park, kterým vede jedna z hlavních tepen v Českých Budějovicích. Míjíme první km, Mariánské náměstí a čeká nás dlouhá rovinka po čtyřproudé silnici, kdy po pravé ruce budete mít jedno z největších obchodních center v České republice IGY. Druhý km za námi a my se blížíme k velké křižovatce, kde se vydáme doleva na Pražské předměstí.

Mineme třetí km a kousek za ním se podívejte doprava, uvidíte nejdelší obytný dům v Českých Budějovicích, tzv. hokejku. Přibíháme k Vltavě a běžíme podél ní po trošku rozvlněné silnici, koukáme pod nohy, ať neskončíme s vyvrknutým kotníkem. Na pátém km to mají někteří z vás za sebou, ale jednotlivci a 2Run běží dál. Proběhneme Husovou ulicí a točíme opět do centra Českých Budějovic, kde nás čekají kostky, takže pozor na nášlap. Proběhneme náměstí, máváme fanouškům a běžíme k šestému km. Za ním mineme českobudějovickou Budvar arénu, kde hraje domácí HC Motor, a točíme ke Krajskému úřadu Jihočeského kraje. Mimo úřadu běžíme i kolem Krajského soudu, DK Metropol a vbíháme na tzv. Rudolfovskou třídu. Tady opět pozor, povrch není úplně top.

Na osmém km mineme viadukt a běžíme jeden z nejdelších rovných úseků po čtyřproudé silnici. Po devátém km točíme doprava a vbíháme na tzv. zanádražní komunikaci. A tady začíná náročnější část českobudějovického půlmaratonu. Poté, co nás opustí první běžci z 2Run, vbíháme do kopečka na jedenáctý a poté na dvanáctý km. To nejhorší je za námi. Míjíme třináctý km, velký kruhový objezd a sbíháme po čtyřproudé silnici pod kolejemi opět do širšího centra Českých Budějovic. Patnáctý km za námi, připojují se poslední štafetáři a jdeme do finále. Opět nás čeká dlouhá rovinka, kde to můžeme pomalu napálit. Točíme doprava opět na Rudolfovskou, koukejte pod nohy. Vbíháme do centra, opět do ulice Na Sadech a čeká nás závěrečný čtyř km úsek.

Míjíme jeden z největších hotelů na jihu Čech – Clarion Congress hotel. I když většina z vás ho zná ještě pod označením Gomel. Osmnáctý km, točíme o 180 stupňů, devatenáctý km, blížíme se do finiše, takže jestli máte ještě síly, zaberete, už jsme skoro v cíli. Dvacátý km je opět Na Sadech, proběhneme kolem hlavní pošty v Českých Budějovicích, točíme doprava a před námi už je jen dlouhá cílová rovinka. Pozor, nejdřív opět velké kostky, asfalt a v závěru nejenom, že nás čekají malé kostky, ale hlavně cíl a českobudějovické náměstí. Jsme v cíli!!! Půlmaraton za námi.

Celkově patří českobudějovický půlmaraton k těm nejlehčím v České republice, ale pozor, většinou se koná za velmi teplého počasí, takže nepodceňujte pitný režim a pijte více aspoň od čtvrtka. Ať se nedopíjíte před závodem a neředíte si minerály v těle.

A teď pár praktických rad:

Příjezd, odjezd:

Vlakem, autobusem – nádraží jsou hned u sebe. Autobusové nad velkým obchodním centrem, kde najdete nejenom spoustu restaurací, ale třeba i sport nebo lékárnu. Kdyby náhodou. Do Expa a na náměstí je to cca 15 minut chůze po tzv. Lannově třídě k hlavní poště.

Autem – i když se běží po hlavních tazích v Českých Budějovicích, nemějte obavy, na velká parkoviště se dostanete v klidu a pohodě. Veškeré hlavní trasy budou volně průjezdné, ať už přijedete od Brna, Plzně nebo Prahy. Pozor – od Prahy přes Tábor se od Veselí nad Lužnicí staví dálnice D3, počítejte se sníženou rychlostí a hustším provozem cca 15 km před krajským městem.

Parkování:

Doporučuji zaparkovat na těchto parkovištích:

Globus – dále od centra – cca 50 minut pěšky od náměstí a Expa – https://mapy.cz/s/1Gh2L

IGY centrum – cca 15 minut pěšky od náměstí a Expa – https://mapy.cz/s/1Gh4Q

Kaufland – cca 10 minut pěšky od náměstí a Expa – https://mapy.cz/s/1Gh3G

Sportovní hala – cca 8 minut pěšky od náměstí a Expa – https://mapy.cz/s/1Gh4a

EXPO:

Expo najdete v administrativní budově Eonu, cca 3 minuty od startu/cíle – https://mapy.cz/s/1GheQ

Ubytování:

Kdybyste se rozhodli ubytovat, případně po závodě by to nebylo k odjezdu domů, tady je pár tipů:

Clarion Congress hotel – https://mapy.cz/s/1Gh6P

Hotel Budweis – https://mapy.cz/s/1Gh7g

Hotel Zvon – přímo na náměstí – https://mapy.cz/s/1Gh7z

Jídlo:

V Českých Budějovicích je okolo náměstí mnoho restaurací, zahrádek, kde si vyberete dle vaší chuti a finančních možností. Tradiční a nejznámější restauraci Masné krámy najdete zde: https://mapy.cz/s/1Gh9e

Zábava:

Pokud byste si chtěli po půlmaratonu vyrazit z kopýtka, zapařit a třeba potkat lásku svého života, hned u náměstí najdete tři vyhlášené podniky:

Dance bar Paradox – https://mapy.cz/s/1GhaD

Maxim Music club – https://mapy.cz/s/1Ghb6

Bar Broukárna – https://mapy.cz/s/1GhbL

Fanoušci:

Nejvíce fanoušků očekávejte v centru Českých Budějovic, naopak nejméně jich bude od osmého do šestnáctého km.

Nejtěžší část nás čeká od desátého do třináctého km. Pamatujte na to.

Držte se makáči!!!

Forrest Gump 🙂

Nahoru