Zpět na rubriku

Athens Authentic Marathon – rady, tipy a jak se běželo!

Můžete běžet maraton v New Yorku, Bostonu, Londýně, na poušti, na Sahaře, ale legenda je jen jedna, tam kde to všechno začalo…..v Marathonu.

Proč se přihlásit?

Protože absolvujete autentickou trať stejnou jako při legendárním běhu Feidippidése, ale i stejnou trať jako při prvních novodobých Olympijských hrách v roce 1896. Finále a cílových 250 metrů je pak na legendárním stadionu v centru Athén, na Panathenaic stadium.

Pokud klasickému maratonu neholdujete, nestíháte trénink, máte při delším běhu zdravotní problémy, ale přesto chcete zažít tu jedinečnou atmosféru, není problém. Tento běžecký svátek dává na výběr ještě z tratí 5 a 10 km. Nejkratší vzdálenost je navíc natolik oblíbená, že se běží ráno a večer. I u těchto distancí je doběh na Panathenaic stadium. Nechybí ani 3 km běh a dětské běhy. Co je taková specialita, je tzv. Power walking, tedy střídání chůze a běhu. Trasa je stejná jako u maratonu. Tato kategorie startuje z posledního bloku a limit je cca 8,5 hodiny.

Je třeba také zmínit, že maratonem žijí celé Athény, takže vybrané hotely poskytují různé slevy, akce, brzkou snídani pro běžce, restaurace slevy nebo speciální maratonské menu, atd.

Co se týká domluvy, pokud umíte anglicky, jste v pohodě. Anglicky se domluvíte úplně všude a naprosto v klidu.

Přihlášení

Cca v březnu se otevírají registrace na hlavní stránce této běžecké perly. Webová adresa je: https://www.athensauthenticmarathon.gr/site/index.php/en. Nabízí se několik úrovní registrací. Pokud chcete mít hezkou památku v podobě funkčního trička a rádi spojíte tento běh s návštěvou a objevováním Athén, rozhodně doporučuji plnou registraci. Ta stála v roce 2018 celkem 100 € na maratonskou trať. Součástí je veškerý servis pro běžce, plus funkční tričko, nádherná vzpomínková taška pro běžce nebo kompletní doprava po Athénách od čtvrtka před maratonem, do úterý po maratonu zdarma. Plus k tomu máte vždy nějaké výhody navíc, které záleží na konkrétním ročníku.

Jestli jste velmi nároční a chcete to pojmout velkolepě, nabízí se ještě speciální Premium registrace pro exkluzivní klientelu. Součástí jsou třeba různé prohlídky památek v Athénách, ***** a **** hotely, atd.

Máme registraci? Hurá! Pojďme na dopravu a ubytování.

Doprava

Určitě se lze do Athén dostat autem, autobusem, ale nejlepší je letecká doprava. Pokud bydlíte od Brna dále, budete to mít blíže do Vídně. Naopak zbytek republiky vyrazí nejspíše do Prahy. Z Vídně létají přímou linkou Austria Airlines, z Prahy řecká národní společnost AEGEAN, která je mimochodem jedním z partnerů maratonu.

Let trvá cca dvě a půl hodiny. Cena zpátečních letenek z Prahy v roce 2018, koupených cca půl roku dopředu, byla 548 € pro dvě osoby plus jedno velké zavazadlo do 23 kg.

Letiště v Athénách je nové, přehledné, takže v klidu, po příletu se neztratíte. Máte-li plnou registraci, hned u východu od zavazadel Vás čeká stánek se znakem maratonu, kde získáte nejenom kompletní info, ale hlavně kartičku na dopravu z letiště a na letiště zdarma, plus aténskou “lítačku“.

Čím se vydáte z letiště, záleží na tom, kde bydlíte. My bydleli tři minuty od metra, proto jsme volili metro. Jestli to budete mít stejně, pozor – na letišti nenajdete názvy jako underground, tube, metro, ale metro je na aténském letišti označeno stejně jako vlak – train. Ono totiž metro je do jisté stanice vlastně vlak.

Cesta z letiště do středu Athén trvá cca 45 minut. Při odletu ale doporučuji vyrazit na letiště tak, abyste tam byli opravdu hodinu a půl před odletem. Odbavení trvá ve špičce hodně dlouho.

Doprava po Athénách funguje nad očekávání velmi dobře a jak metro, tak tramvaje jezdí přesně, autobusy dle dopravy. Doporučuji využívat Google.

Ubytování

Tady to opravdu záleží na každém z vás, vašich finančních možnostech a preferencích. Přímo na stránkách maratonu najdete mnoho hotelů, které poskytují různé slevy, výhody, atd.

My jsme bydleli kousek od stanice metro line 3 – Monastiraki. Hotel se jmenoval ADRIAN. Vedený je jako ***. Musím jen chválit. Útulný pokoj, nádherná moderní koupelna, ochotný personál, snídaně s výhledem na Akropolis, každý den kompletní úklid, recepce 24 hodin, Wi-Fi zdarma, trezor a minibar na pokoji, platba kartou, kousek od hotelu “milion“ obchodů, restaurací, památek. Velkou výhodou je dostupnost doběhu maratonské a kratších tratí. Ze stadionu do hotelu je to cca 10 minut chůze.

Cena v roce 2018 za pět nocí, dvoulůžkový pokoj, dvě osoby se snídaní – 522 €.

A ještě jedna perlička. Hned vedle hotelu je jedna z nejvyhlášenějších restaurací dle TripAdvisoru pět let po sobě – Ydria. My tu večeřeli, obědvali, popíjeli. Nikde jinde jsme nebyli, protože to vždy bylo božské…. Ale pozor, není zrovna z nejlevnějších.

EXPO

Jsme tu, bydlíme, teď hurá vyzvednout startovní balíček.

Expo se nachází ve Faliro Indoor Hall & Exhibition Centre of Athens. Jde o velkou indoor halu a to, že jste na Expu, poznáte už na stovky metrů daleko.

Pozor, není to úplně v centru a na místo se nejlépe dostanete tramvají číslo 3 nebo 4.

Organizace úžasná, a pokud by se vám náhodou stalo, že se vám ztratí kufr, v klidu! Tady koupíte úplně všechno. Od bot, přes sporttester, gely, výživu, oblečení, až po upomínkové předměty, sacharidovou večeři nebo luxusní zmrzlinu.  

Osobně se mi systém Expa spojeného do jednoho velkého hada strašně líbil a třeba by se někdo u nás mohl inspirovat…

Doprava na start

Pokud nepojedete vlastním, vypůjčeným autem, nebo taxíkem, určitě vyrazíte autobusem, který na start do Marathonu vyráží z mnoha zastávek. Věnujte pozornost odjezdovým místům, mohou se rok od roku lišit. Doporučuji vyrazit včas. Já to nechal na poslední chvíli a nalodil se v 6:40, tedy pět minut před odjezdem poslední série autobusů. Na místě jsem toho už moc nestihnul, jen dojít od autobusu k DHL dodávce, kde odevzdáte věci, dojít si na záchod a rovnou do koridoru. Takže nejlepší čas odjezdu bych viděl kolem 6:00. Pokud se chcete pořádně rozcvičit, vyrolovat a ještě protáhnout. Autobus totiž jede cca hodinu, hodinu a čtvrt, záleží na odjezdovém místě.

Nedoporučuji dopravu ze stanice Syntagma, tam je vyloženě přelidněno a čekáte na odvoz velmi, velmi dlouho.

Jak dopravit fanoušky na start?

Doufám, že si to nepřečtou organizátoři. Drahou polovičku jsem prostě vzal do autobusu s námi běžci. Sice to bylo 50/50 jestli ji nevyhodí, ale víte jak…za zkoušku nic nedáte. Nazpátek si vzala taxíka na nejbližší stanici metra. Stál 21 €. Cesta ze startu na cílový stadion v kombinaci taxík, metro zabere cca hodinu a půl. Pokud byste chtěli dopravit více fandů, taxík stojí z centra Athén cca 120 € tam i zpět. 

Výbornou pomůckou je aplikace k závodu, kde můžete každého běžce na základě tzv. BIB number sledovat. Tedy pokud daný běžec má také tuto aplikaci a zapne si ji při závodě. Tak mohou fandové na stadionu vědět, kde se běžec nachází, kdy doběhne a jak se mu daří.

Závod

A pojďme na to nejzásadnější – závod!

Hned na úvod – není to jednoduchý závod. Ego maniaci toužící po rekordech si tady moc neužijí. I když to v profilu na mapě nevypadá, běžíte cca od šestého kilometru do třicátého druhého víceméně do kopce a seběh posledních deset kilometrů také není žádný šlágr – hlavně pro vaše nohy. Ovšem ta odměna v podobě doběhu na Panathenaic stadium stojí za tu dřinu. Ale pojďme postupně.

Start. Jak už jsem zmínil, trasa je autentická dle historie, takže se startuje v Marathonu. Hned vedle stadionu, kde je umístěno zázemí v podobě asi “milionu“ kadibudek, rozcvičovací plochy, pitného režimu, mnoha dobrovolníků, kteří vám poradí, pomohou a kde se řadíte do koridoru.

Vzhledem k množství běžců se startuje po vlnách a to, v jakém budete koridoru, určuje váš nejlepší dosažený čas na maratonské trati kdekoliv na světě, kde to lze dohledat. U mne to bylo dohledání v rámci série RunCzech, takže snadno ověřitelné.

Ještě než se vydáte na trať, zažijete jeden z velmi emotivních okamžiků – přísahu běžců, že budete dodržovat pravidla fair play, nebudete podvádět, uděláte pro svůj výkon maximum a budete se chovat s úctou k ostatním běžcům.

3,2,1 – běžíme!

Proběhnete startovací bránou a před vámi je 42,2 km dlouhá distance. Celá trasa vede po asfaltu, takže bych volil odpruženější boty, než vyloženě nějaké super rychlé tvrdé závodky. Tedy pokud nepoběžíte na čas 2:15, 2:20 – což u mne nehrozilo.

Když svítí sluníčko, vězte, že se běží celou dobu na něm, a i když je 20 stupňů ve stínu, což my jsme měli, na sluníčku to peče a peče. Takže? Namazat!

Na začátku je to samozřejmě jako u každého jiného masového závodu hodně nahuštěné, ale nenechte se tím rozhodit. Ideální stopa je značena tzv. blue line. Tedy na asfaltu nastříkaným modrým pruhem. Bývá u něho dost těsno, tak opatrně.

Diváci jsou naprosto úžasní a zvláště posledních deset kilometrů si budete připadat jak v sedmém nebi. Mě nabídli na cestě i Ouzo, někomu pivko, zmrzlinu, prostě na pohoduuuu.

Občerstvovací stanice jsou excelentní, úžasný sortiment, výborná obsluha a co si nejvíce běžců chválilo, je studená cola od třicátého kilometru. Ta mne zachránila, protože vodu a ionťák už sem nemohl ani vidět. Nechybí gely, slané sušenky, čokoláda, banány, voda, houbička, atd. Vše pěkně odstupňované, dle potřeb organismu. A všeho velký dostatek.

Jo a jedno slovo vás bude provázet celou tratí – BRAVO!!! To na vás budou volat absolutně všichni.

Může se stát, že vás na trati postihne nějaká bolístka, začne vás něco bolet – klid. Opět klobouk dolů organizátorům, protože každých pět set metrů vás čeká medical care – třeba jen s náplastí a chladícím sprejem, gelem nebo opalovacím krémem.

A kdyby došlo na nehorší a museli jste ze závodu odstoupit, také buďte v klidu. V druhé části trati, která slouží pro záchranné složky, doprovodná vozidla, jezdí svozové autobusy, které si jednoduše stopnete, a oni vás dovezou do cíle. Ale to určitě nebudete potřebovat!!!

Trasa je velmi přesná. GARMIN mi naměřil 42,5 km, což při zabíhání z blue line na občerstvovačky a obíhání běžců, je úžasná hodnota.

Cíl – nevím co napsat. Snad jen…až uvidíte nápis 250 metrů do cíle, připravte se na masakrální nával emocí, řev diváků a prostě si to užijte – právě jste se stali legendou a doběhli do cíle náročného a legendárního maratonu.

Viděl jsem brečet chlapi jako hora, viděl jsem dámy, které kamarádky musely pod návalem emocí pomalu donést do cíle, prostě….to se nedá vyprávět, to se musí zažít.

Po doběhu obejdete stadion, čeká vás medaile, balíček s vodou, ionťákem, džusem, atd. A na konci samozřejmě DHL dodávky s vašimi věcmi.

Dokázali jste to!!! Gratuluji.

Co si ještě nenechat ujít?

Kromě klasických památek, řecké kuchyně, Ouza, je to určitě muzeum maratonu v Marathonu. Tam se lze dopravit třeba den před závodem autobusem za pár euro. Jezdí tam společnost Ktel Attikis. Odjezd je z Pedion Areos, ulice Mavrommateon. Cesta do Marathonu a zpět stojí 8,20 € na osobu. Autobus jezdí cca každou hodinu od rána do večera. Vstup do muzea stál v roce 2018 dvě eura na jednoho.

A pokud chcete mít zážitek maximální, doporučujeme účastnit se zahajovacího ceremoniálu a zapalování maratonského ohně v Marathon Tomb. Z centra Marathonu vás tam doveze taxík za deset euro tam i zpět. My jsme tam byli jediní Češi, kteří byli u toho a nelitujeme. Krásný zážitek.

Na kolik to vše vyjde?

Je to hrozně individuální a přiznávám, že jsme s drahou polovičkou moc nešetřili, takže v přepočtu nás stál tento výlet v roce 2018 cca 45 000,- Kč za pět dní. Ale lze samozřejmě ušetřit na jídle, startovném, apod. Je to opravdu jen na vás, jaký strop si dáte a proč tam pojedete. My jeli za zážitkem.

Co říci závěrem?

Jestli hledáte běh a zážitek, kdy vás mrazí až za ušima, tady jste správně! Není větší legendy, není originálnějšího maratonu a lepší atmosféry okolo trati.  Za mne osobně, jak už jsem zmínil, nejlepší běžecký zážitek v životě se špičkovou organizací! A že už jsem toho oběhal.

Pokud budete chtít poradit, něco upřesnit, pište, volejte – když můžu, rád pomůžu!

Jirka

Nahoru