Zpět na rubriku

Běhání v zimě

I když to v posledních dnech a týdnech moc zimě nevypadalo, maximálně na pár dní, zima se blíží! A protože běžce ani zima nezastaví, tady je pár rad, jak to to zimní běhání.

Bezpečnost

Ať se vám kdokoliv bude snažit namluvit, že strašně záleží na tom, jaké máte auto, v jakém domě, bytě bydlíte, jaký máte telefon, vězte, že vaše zdraví, váš život je to nejcennější, co máte! Opatrujte ho!

– Buďte vidět – možná nevyhrajete módní policii, ale budete žít. V šeru a tmě noste reflexní funkční oblečení, čím více reflexních prvků, tím lépe. Pokud běháte někde, kde není osvětlení, měla by být samozřejmostí čelovka nebo blikačka. Pamatujte, že vy můžete auto vidět, ale řidič vás ne.

– Dámy, nechceme nic přivolávat, ale pepřák a nabitý telefon by pro vás měla být nutná výbava. Nikdy nevíte, na koho v zapadlém koutu města, vesnice, parku, narazíte.

Technika běhu

– Když běžíte na kluzkém povrchu, je dobré snížit těžiště lehkým podsazením pánve, uvolněním kolen, tak, aby tělo v případě uklouznutí bylo připravené správně spadnout.

– Dobré je zvolit techniku alá „pokakaný běh“ – tedy zkrátit krok a mít nohy trošku více do šířky.

– Hlídejte si tempo. V noci má drtivá většina běžců tendenci běhat o hodně rychleji.

– Pokud to půjde, dýchejte nosem. Vzduch se malinko ohřeje, nečistoty se zachytí v nosní sliznici a zredukujete i vylučování tekutin. Před ostrým startem se pořádně rozdýchejte, ať to pro tělo není šok – dejte si šest, osm hlubokých nádechů a výdechů.

– Jestli ani ve větších mrazech a na ledovce nebudete moci vydržet bez běhu, použijte kvalitní nesmeky. Ať místo běhání nechodíte po doktorech s holemi v ruce.

Oblečení:

– Vrstevní oblečení je základ. Optimum jsou dvě až tři vrstvy, při velkých mrazech čtyři. První vrstva by měla být funkční prádlo. Na něm by měla být vrstva v podobě třeba zatepleného běžeckého trička, mikiny, apod. Třetí vrstvu by měla tvořit běžecká bunda. Dnes je velmi velký výběr a doporučuji investovat hned v počátku.

– Do menší zimy stačí letní kalhoty, do větší, sněžení, deště, velké zimy je lepší si vzít zateplenější model.

– Velkým nešvarem, zvláště u dam a dívek, jsou odhalené achilovky, zahalte je a udržujte v teple.

– Boty volte trekové. Pokud běháte v hlubokém sněhu, pořiďte si kryty bot, abyste neměli po dvou kilometrech sníh a vlhkost úplně všude.

– Oblékejte se tak, že když vylezete ven, po minutě, dvou je vám lehce zima. Za běhu se zahřejete a zabráníte tím přehřívání organismu.

– Čepici používejte běžeckou, umí odvádět pot. Pokud trpíte na hlasivky, tunel je dobrou volbou.

– Pokud plánujete dlouhý běh, je dobré si vzít ještě k čepici čelenku. Někdy se stane, že čepici propotíte, a tak je dobré si pod ní dát čelenku, aby netrpěly dutiny.

Závěrem – po doběhu šup do sprchy a vlažný čaj do těla. Úplně horký není vhodný. Jednak se můžete opařit a za druhé, sliznice nemají rády prudké změny teplot.

Váš tréňa – Forrest Gump 😉 

#behamesjirkou #trenerjirka #forrestgumpzjihu

Nahoru